Telefon svetovalna služba 05 7000 315
 

Regijski otroški parlament

regijski parlament

V torek, 13. 3. 2012 je bilo na Osnovni šoli Antona Globočnika sklicano regijsko zasedanje otroškega parlamenta na temo Junaki našega časa – kdo so in zakaj.

Srečanja so se poleg predstavnikov Antona Globočnika Postojna udeležili tudi predstavniki osnovnih šol 8 talcev Logatec, Ivana Cankarja Vrhnika, 11. maj Grahovo  in Notranjski odred Cerknica. Učence so spremljale mentorice šolskih parlamentov ter področna mentorica gospa Patricija Frlan (DPM Cerknica).

Gostje na regijskem parlamentu so bili tudi gospod Miran Žitko, predstavnik občine Postojna, ravnateljica gospa Sabina Ileršič Kovšca in mentorica šolske skupnosti OŠ Antona Globočnika Postojna, pedagoginja Petra Košnik. Zasedanje se je začelo s pesmijo pevke Mariah Carey, Hero, ki jo je zapela učenka 9. a Sabina Brus.

Zasedanje parlamenta sta vodila tajnica parlamenta Lana Pečnik in namestnik predsednica Peter Matičič. Letošnja tema otroškega parlamenta je pomembna za življenje, saj je neposredno povezana z življenjskimi razmerami. Pomemben za življenje pa je tudi način debate, saj bi bili lahko učenci s takim načinom debate vzor poklicnim politikom, da bi bili le-ti v debati strpni in slišali drug drugega. Najprej so se predstavile šole po abecednem vrstnem redu.

Poudarek letošnje osrednje teme otroških parlamentov je bil, da izhajamo iz lastnih vrednot in medosebnih odnosov in tako pridemo do junakov našega časa. Junak je lahko marsikdo zaradi različnih dejanj, vendar je vsem junakom skupen POGUM. To je lastnost, ki označuje vsakega junaka in njegova dejanja. Vendar je tako kot junaki tudi pogum različen in pogumen ni tisti, ki se ne boji, vendar tisti, ki zna premagati strah. Tako ugotavljajo učenci, da so junaki bodisi starši, učiteljice ali dobrotniki iz domačega okolja, kot prostovoljci, gasilci in reševalci, ki ob vsakem trenutku nesebično in pogumno priskočijo na pomoč. Če govorimo o idolih, smo lahko hitro pri koncu debate, saj se zgledujemo po njih le zaradi zunanjosti, talenta in slave. Ugotavljamo pa tudi, da smo velikokrat sami zase junaki, ko nekaj dosežemo ali premagamo. Menimo pa tudi, da je letošnja tema osebna, saj ima o njej vsak lahko svoje mnenje in junaka. Tako smo jih razdelili na: prostovoljce, junake med nami, pevce, igralce in športnike ter risane in knjižne junake. Razprava je bila zelo zanimiva, parlamentarci so si izmenjali mnogo mnenj in stališč.

Na koncu so člani parlamenta izvolili 4 predstavnike izmed parlamentarcev ter 1 novinarko, ki bodo na nacionalnem parlamentu 2. 4. 2012 zastopali našo regijo. To so Tinkara Nared (Cerknica), Teja Oblak (Cerknica), Janko Stankič (Grahovo) Monika Pivk (Logatec), Tesa Brlek Čufer (Vrhnika) in Maša Zalar (Cerknica).

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz AKTUALNO

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost