Telefon svetovalna služba 05 7000 315
 

Srečanje nadarjenih učencev – eksplozija znanja in ustvarjalnosti

imag0822

V sredo, 15. oktobra se je na naši šoli iskrilo in pokalo od idej in energije mladih glav. Potekalo je namreč peto srečanje nadarjenih učencev osnovnih šol. Nadarjeni učenci so opredeljeni v zakonu o osnovni šoli, kot tisti, ki izkazujejo visoko nadpovprečne sposobnosti mišljenja ali izjemne dosežke na posameznih učnih področjih, v umetnosti ali športu. Tem učencem mora šola zagotavljati ustrezne pogoje in  jim prilagajati vsebine, metode in oblike dela. Ena izmed oblik dela, kjer lahko učenci nadgrajujejo in širijo svoje znanje, hkrati pa se tudi družijo s sebi enakimi, je tudi Srečanje nadarjenih učencev sosednjih šol. Prvič smo srečanje izvedli na naši šoli v maju 2010, ko se je porodila ideja, da bi učence sosednjih šol povezali med seboj. Srečanja se je, poleg gostiteljice udeležilo še šest šol, učenci z OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne, OŠ Prestranek, OŠ Pivka, OŠ Košana, OŠ Jožeta Krajca Rakek in OŠ Notranjskega odreda Cerknica. Skupaj je bilo preko 160 učencev željnih novih izkušenj in znanj.

 

Po uvodnih predstavitvah, ko so šole predstavile svoje talente, so se učenci razdelili v enajst delavnic. V delavnici »malo po italijansko« so se naučili italijansko pesmico »Se sei felice« ali v prevodu »Če si srečen«, zapeli so tudi v glasbeni delavnici, v plesni delavnici so zaplesali ob modernih plesnih ritmih in pripravili kratko koreografijo, v športni delavnici so se učenci razmigali in pomerili v različnih športnih igrah. Ustvarjalni so bili v ustvarjalni delavnici, kjer so s posebno pickpoint tehniko ustvarili lepo čestitko in v likovni delavnici, kjer so ustvarjali grafiko. Kako se svoje ime zapiše v gotiki, so spoznali v kaligrafski delavnici. S koristnimi dihalnimi in govornimi vajami ter sprostitvenimi z gibi si bodo pred nastopanjem pomagali udeleženci delavnice improvizacijskih vaj. Raziskovalno nalogo so imeli učenci v krasoslovni delavnici, kjer so spoznavali, kako voda pronica skozi zemeljske plasti, kaj se na tej poti dogaja, kako »voda« raztaplja kamnino in kako nastajajo jamske tvorbe – kapniki. Skupina učencev je odšla po Kulturni učni poti po Postojni, ki so jo v lanskem šolskem letu zasnovali in naredili nadarjeni učenci OŠ Antona Globočnika. Pot nas pelje mimo pomembnih stavb in z njimi povezanimi ljudmi Postojne. V kuharski delavnici pa so ustvarjali učenci prigrizek, ki so ga udeleženci po zaključku z veseljem pohrustali. Skuhali so skoraj pozabljeno mlečno proseno kašo, ki so jo okrasili, da je bila za oči še bolj vabljiva in pripravili ikebane iz sadja.

Po uri in pol v delavnicah, so učenci svoje delo predstavili ostalim. Srečanje se je zaključilo s prijetnim druženjem. Udeleženci so šolo zapustili s polno košaro novih vtisov in poznanstev. Poslovili so se v upanju na ponovno srečanje na eni izmed sosednjih šol ob letu osorej.

Zapisala Martina Kuzman(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz AKTUALNO

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost