Telefon svetovalna služba 05 7000 315
 

Zasedanje šolskega parlamenta – Moj odnos do hrane

parlament-prehrana

V četrtek, 4. 12. 1014 je bilo na OŠ Antona Globočnika Postojna sklicano izredno zasedanje šolskega parlamenta na temo Moj odnos do hrane. Sklicali smo ga zaradi problematike na področju šolske malice, kjer vsakodnevno ostaja ogromno hrane, kljub težkim časom, ko se veliko ljudi sooča s finančno in osebno krizo. Učenci od 4.- 9. razreda so problematiko raziskali tako, da so med učenci izvedli ankete, dva tedna vsak dan spremljali ostanke šolske malice ter ostanke tudi preračunali v finančni odpadek. Na zasedanje smo povabili tudi medicinsko sestro gospo Mojco Šabec, ki nam je predstavila tudi strokovno plat omenjene problematike.

 

Ugotovili smo, da pri šolski malici največkrat ostaja kruh, ki ni bel, torej polnozrnat, ržen, bio bombete in podobno. Skupaj z go Mojco Šabec in go Heleno Vekar, ki je na šoli vodja prehrane smo spoznali značilnosti posameznih živil, zakaj so (ali niso) uvrščena na jedilnik in spoznali tudi pomen navad prehranjevanja, ki jih prinesemo od doma. Velikokrat ne poskusimo marsičesa, ker nam na pogled ni všeč.

Na jedilniku si učenci želijo pice, pudinge, pršut in hrenovke. Posebej smo izpostavili ta živila in si ogledali kalorične vrednosti in hranljivost le teh. Strinjali smo se, da ni narobe, če so ta živila včasih na naših jedilnikih. Zelo narobe pa bi, za rast in razvoj otrok v šoli bilo, če bi bila taka malica pogosta.

Pri preračunu odpadkov smo prišli do dejstva, da iz štirih oddelkov, ki so sodelovali v raziskavi v dveh tednih nastane za 44 eur odpadka. Pogovorili smo se o tem in ugotovili, da si za ta denar kupimo kopačke, zvočnike ali čevlje.

Našli smo tudi nekaj rešitev: kruh bomo od 1. – 9. razreda prerezali na pol, da vsak vzame najprej manj in potem še, če mu je všeč. Ostanek kruha pa bomo ponudili ob kosilu in tudi ob sadju, ki je na voljo vsem učencem. Z gospo Vekar se bomo dogovorili, kolikokrat bi lahko bil kakšen priboljšek tudi za malico.

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz AKTUALNO

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost