Telefon svetovalna služba 05 7000 315
 

16.11.2012 – Tradicionalni slovenski zajtrk

img_5833Prejšnji petek, 16.11.2012 je tudi na naši šoli potekal vseslovenski projekt »tradicionalni slovenski zajtrk » Z njim želimo ozaveščati o pomenu pravilne in zdrave prehrane, ki vključuje vsaj 5 obrokov in med njimi je najpomembnejši zajtrk. Z zajtrkom dobimo energijo in nujno potrebne hranilne snovi za učenje, gibanje in druge aktivnosti, ki nas čakajo v šoli.

Vsako jutro si potrebno vzeti čas in pozajtrkovati.
Pomembno je tudi, da zajtrkujemo živila, ki so pridelana v naši okolici, saj na ta način vplivamo na ohranjanje našega okolja.
Tradicionalni slovenski zajtrk smo letos pripravili v času malice. Učenci so na črni kruh, ki so ga zamesile spretne roke pekov iz Pekarne Postojna namazali ekološko maslo iz Mlekarne Krepko iz Laz in popili pasterizirano ekološko mleko iz iste mlekarne. Na maslo so pokapali domač cvetlični med, čigar nektar so čebele Ferdinanda Premrla nabrale v okolici Malega Ubeljskega. Vsak je dobil še jabolko ekološke pridelave iz slovenske Istre dobavitelja Bio Istra iz Ankarana.
Prav tako smo poskrbeli za dodatne aktivnosti na ta dan.
Učenci od 1. do 6. razreda so pod vodstvom svojih učiteljic in učiteljice likovne vzgoje ustvarjali že štirinajst dni pred dogodkom. Pred učilnico gospodinjstva je nastala prava mala razstava likovnih in drugih izdelkov. Otroški pevski zbor je naštudiral pesmice, primerne za ta dan in jih v spremstvu svoje učiteljice doživeto zapel vsem otrokom razredne stopnje. Knjižničarka je pripravila izbor knjig o kruhu, medu, mleku in sadju. Sledila pa je prava degustacija ali po slovensko – pokušina sveže pečenega, opojno dišečega kruha . Zamesili in spekli so ga izbrani učenci 6. razreda a, b c oddelka s pomočjo učenk in učenca izbirnega predmeta » Sodobna priprava hrane » pod budnim očesom učiteljic gospodinjstva. Umetnine so nastajale v učilnici gospodinjstva, ki se je ta dan spremenila v malo pekarno z napisom nad vrati »Kako diši z domače peči«.Vonj po kruhu je privabil tudi učitelje in učence iz predmetne stopnje, ki so bili že prej prisrčno povabljeni na ogled razstave in pokušino polnozrnatega, polbelega, koruznega in ajdovega kruha.

Na šolo smo povabili gospo Mojco Šabec, medicinsko sestro v šolskem dispanzerju zdravstvenega doma Postojna. Gospa Mojca je v prijetnem pogovoru z učenci 6. razreda obnovila in utrdila znanje o vplivu pravilne in nezdrave prehrane na zdravje človeka. Poudarila je tudi negativen vpliv oglasov v različnih medijih na našo odločitev glede načina prehranjevanja.

Želimo si, da bi vsak zase in vsi skupaj izboljšali naše prehranjevalne navade, uživali zdravo, lokalno pridelano hrano in skrbeli za zdrav način življenja.
Ena od udeleženk peke kruha se je na koncu dela utrujena usedla na stol in rekla : »Ma,nisem vedela, da je zamesiti in speči kruh tako težko delo! »
Zato spoštujmo hrano in spoštujmo človeka, ki jo pridela in predela.

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz AKTUALNO

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost