Telefon računovodstvo 05 7000 313
 

15.5.2014 – Humanitarna prireditev “Ne izključuj…vključi srce!”

img_9329

Humanitarna prireditev na OŠ Antona Globočnika Postojna

V športni dvorani OŠ Antona Globočnika je 15. 05. 2014 potekal sklepni dogodek projekta “Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalnih skupnostih za razvoj enakih možnosti in spodbujanje socialne vključenosti“, v katerega je bila vključena mreža šol, ki jo sestavljajo Šolski center Postojna (nosilna šola projekta) ter partnerske šole: OŠ Antona Globočnika Postojna, Šolski center Sežana in Šolski center Nova Gorica. Vodja projekta omenjene mreže šol je bila ga. Kajetana Tornič

SLIKE

Z dejavnostmi, ki so potekale skozi celotno šolsko leto, smo na šolah spodbujali medgeneracijski dialog, prostovoljstvo, pletli mreže z lokalno skupnostjo , krepili spoštovanje do drugačnih in spodbujali socialno vključevanje ranljivih skupin v družbo.

Prireditev sta z uvodnimi mislimi pričeli ravnateljica OŠ Antona Globočnika, Sabina Ileršič, in direktorica Šolskega centra Postojna, Helena Posega Dolenc, nato pa je pod vodstvom Barbare Dolgan nastopil otroški pevski zbor OŠ Antona Globočnika. Med otroškim petjem so si lahko obiskovalci prireditve ogledali kratko predstavitev o postojnski legendi, ki je prikazala kulturno in naravno dediščino mesta Postojna in so jo izdelali dijaki 3. letnika ekonomske šole Šolskega centra Postojna.

V nadaljevanju je vajeti prireditve prevzel Big band, ki že nekaj let uspešno deluje na Šolskem centru Postojna . Pod taktirko Tomaža Nedoha so zaigrali skladbo iz šolskega muzikala Busko tours. Muzikal je med svojo gledališko potjo v duhu dobrodelnosti zbiral prostovoljne prispevke, ki so jih na zaključni prireditvi namenili dijakom iz Planine z željo, da bi se življenje čimprej vrnilo v ustaljene tirnice.

Poleg besedne umetnosti in petja je program popestril tudi ples, in sicer ljudski plesi, ki so jih odplesali učenci šole gostiteljice, zraven pa jih je spremljala recitacija pesmi Nekoč in danes (B. A. Novak), ki sta nam jo predstavila Jernej Markelj in Lara Kelenc.

Sledil je prikaz medkulturnih dejavnosti, saj je bil eden izmed ciljev projekta vključiti v našo skupnosti dijake in učence, ki prihajajo od drugod. Ena od takih dejavnosti je bila predstavitev pod naslovom “Pod soncem smo vsi enaki“, v kateri so otroci svojim sošolcem predstavili državo, iz katere izhajajo, jezik, kulturo in običaje. Tako smo si lahko na prireditvi ogledali medkulturni kolaž pesmi, besede in plesa in na ta način opozorili na odpravljanje predsodkov in tabujev o tujcih. Še posebej zanimiva je bila projekcija z zgodbo o Rdeči kapici in volku v več jezikih, pridih Vzhoda pa sta nam pričarali plesalki orientalskih plesov, Sanja Midžić in Mevlye Hoxha, iz ŠC Nova Gorica.

Rdeča nit prireditve je nato ob računalniški projekciji izpostavila pomen prostovoljstva – cilj, ki so ga šole uresničevale na različnih področjih. Prostovoljstvo je povzemal slogan “Morje je svet, svet je enakost“. V okviru prostovoljstva je na ŠC Postojna v minulem letu potekala športna prireditev za varovance VDC Postojna; njen namen je bila vzpostavitev neovirane komunikacije z varovanci, zmanjšanje strahu in razvijanje prijateljstva, spoštovanja in razumevanja drugačnosti ter izboljšanje vključenosti oseb z motnjo v duševnem razvoju v družbo. Prav tako so dijaki prostovoljci vse šolsko leto nudili učno pomoč učencem osnovne šole ter pripravili delavnice na astronomskem večeru “Z branjem do zvezd”, ki je novembru 2013 potekal na OŠ Antona Globočnika.

Globočnikovi osnovnošolci so nato zaigrali še prizor iz aktualne šolske predstave O kuri, ki je izmaknila pesem (to so v minulem šolskem letu predstavili tudi vrtčevskim otrokom in tako nekaterim od njih omogočili prvi stik z gledališčem), prireditev pa sta zaključila še mladinski pevski zbor OŠ Antona Globočnika – ta je še posebej ganil s pesmijo Ali slišiš me? , saj so učenci v interpretacijo pesmi vključili še znakovni jezik -, ter kratek skeč, ki so ga na temo socialne izključenosti pripravili osmošolci.

Zadnja pesem Big banda je pospremila povabilo v šolski večnamenski prostor, kjer je potekala fotografska razstava na temo socialne izključenosti in kjer so lahko obiskovalci dobili fotografije v zameno za prostovoljne prispevke.

Zaključek projekta najlepše povzame misel Malega princa: “Če hočeš videti bistvo, moraš gledati s srcem”. Zato ne izključujmo nikogar in ničesar iz našega življenja, vključujmo v svoj vsakdan tudi srce! Če bomo na svet gledali s srcem, bomo govorili skupen jezik “srčnosti” in drug drugega sprejemali z razumevanjem in naklonjenostjo ter tako prispevali k svetlejši prihodnosti.

 

Petra Ražem

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz AKTUALNO

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost