Telefon računovodstvo 05 7000 313
 

3.10.2016 – Nadarjeni: Kulturna pot po Gorenjski

1

V ponedeljek, 3.10.2016, smo se z nadarjenimi podali po kulturni poti po Gorenjski. Začetek poti je  bila Vrba na Gorenjskem. Ogledali smo si  Prešernov spomenik, ki so ga  postavili ob dvesto letnici pesnikovega rojstva. Sprehodili smo se  do lipe, ki raste sredi vasi in okoli katere je še danes šestnajst kamnitih stolov, na katerih so nekoč posedali in  modrovali gospodarji šestnajstih kmetij vasi. Obiskali smo tudi pesnikovo rojstno hišo. Pot na je vodila skozi Breznico, kjer je živel svetovno znan čebelar Anton Janša. Ogledali smo si rekonstrukcijo njegovega čebelnjaka .

Malo naprej so Doslovče, rojstna vas pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Njegova rojstna hiša je kot muzej odprta že več kot štirideset let, urejena je tako, kot je bila v času pisateljeve mladosti.

Obiskali smo tudi vas Rodine, kjer smo si ogledali rojstno hišo pisatelja Janeza Jalna, pisca vsem poznanega dela Bobri. Njegova rojstna hiša je zanimiva tudi zato, ker v njej  živi pisateljev pranečak, ki je precej let preživel s samim pisateljem. O njem ve marsikatero zanimivost.

Nazadnje smo se  odpravili še v Žirovnico, kjer stoji spominska hiša Prešernovega prijatelja, jezikoslovca in literarnega kritika ter bibliotekarja Matije Čopa.

Od tod smo se polni novih znanj in doživetij odpravili proti domu.

Fotografije

Mentorici : Nevenka Trenta in Suzana Vidmar

 

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz AKTUALNO

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost