Telefon svetovalna služba 05 7000 315
 

Poklicna tržnica – predstavitev srednjih šol, 17. januar 2019

Na POKLICNI TRŽNICI na naši šoli je bilo v četrtek, 17. januarja pestro dogajanje, namenjeno učencem osmih in devetih razredov ter njihovim staršem.

Nadaljnje šolanje je ena pomembnejših odločitev, ki jo sprejmejo učenci v devetem razredu in prav gotovo ni enostavna. Na to odločitev vpliva veliko dejavnikov. V prvi vrsti je pomemben interes otroka. Pomembno je, da je šola oziroma bodoči poklic povezan s tem, kar otroka veseli, kar otrok rad in z veseljem počne. Seveda na odločitev vplivajo tudi ocene in uspeh  ter sposobnosti in značilnosti, ki so potrebne, da je lahko nekdo uspešen na določenem področju. Povezati vse skupaj in sprejeti pravilno odločitev, je prav gotovo za vsakega devetošolca velik izziv. In prav je, da o tem začnemo razmišljati že dovolj zgodaj in da pridobimo dovolj informacij. Pri tam so prav gotovo v veliko pomoč starši, ki svoje otroke najbolj poznajo. Prav z namenom, da srednje šole približamo učencem in njihovim staršem, smo že petič organizirali Poklicno tržnico. Tokrat nam je bilo naklonjeno tudi vreme in tržnico je obiskalo rekordno število učencev s starši iz naše šole ter OŠ Miroslava Vilharja, OŠ Prestranek, OŠ Pivka, OŠ Rakek, Knežak, OŠ Cerknica in OŠ Stari trg. Upamo, da bo tako odločitev vsaj malo lažja in so na predstavitvi izvedeli veliko koristnih informacij, ki jim bodo pri tem v pomoč.

Srednje šole so s pomočjo svojih dijakov in nekaterih naših bivših učencev, predstavile svoje programe in dejavnosti. Predstavilo se je 16 srednjih šol.

Poleg domačih šol Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Srednješolskega centra Postojna, so se predstavile šole iz Nove Gorice – Biotehniška šola, Elekto-računalniška šola in Gimnazija Nova Gorica, iz Ljubljane –  Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana,  Elektotehniška-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana BIC – biotehniški izobraževalni center Ljubljana,  Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana,  Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana ter Srednja šola Srečka Kosovela Sežana, Srednja šola Izola, Elektro in pomorska šola Portorož,  Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina in Škofijska gimnazija Vipava. Šole so dogajanje popestrile tudi s ponudbo svojih izdelkov in storitev.

Povabilu so se odzvali tudi predstavniki slovenske vojske in policije, ki so predstavili možnost zaposlovanja in izobraževanja v vojski in policiji.

Vzporedno z dogajanjem v dvorani so predstavitve potekale tudi v učilnicah, kjer so lahko učenci in starši dobili še konkretnejši vpogled v dogajanje na šolah in vprašali, kar jih je še zanimalo.

Prepričani smo, da je tak način zelo dobrodošel za starše in učence, ki lahko dobijo odgovore iz prve roke. Po drugi strani pa tudi srednje šole  pridejo v neposreden stik s tistimi učenci, ki so njihovi bodoči dijaki. Vsakoletne izkušnje kažejo, da je taka predstavitev dobrodošla in velja z njo nadaljevati tudi v prihodnje.

Martina Kuzman

(Skupno 181 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Nerazvrščeno

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost